Duitschland geeft zich over !

In de kist liggen ook twee verkreukelde en vergeelde kranten. Het Nieuwsblad van 8 mei 1945 en die van de dag erop. Waarschijnlijk bewaard door mijn opa. Het is fascinerend om in de oude spelling te lezen hoe de media alles verslaat. Er is zelfs een eerbetoon aan ‘De vrouw in den Oorlog’. Grappig is dat het einde van de Tweede Wereldoorlog – toch een ingrijpend en historisch moment – onmiddellijk gerecupereerd werd door de reclamewereld. Toen al. In het begeleidende reclametekstje stelt Sunlight de ‘miljoenen Belgische huisvrouwen’ gerust (je kan het tekstje het eenvoudigst lezen wanneer je op de foto en dan op ‘all sizes’ klikt).

Persil Vrede

Sunlight Vrede

 

3 thoughts on “Duitschland geeft zich over !

  1. De woning die ik heb verbouwd, behoorde tijdens de oorlog toe aan “ne zwarten”. Mappen vol briefwisseling, eindigend “met dietsche groet”, documentatie over de toewijzing door de Duitsers van consessie van de Belgische cement- en asbestfabrieken, boeken met titels als (ik parafraseer) “Vrede in Europa: waarom Joden, zigeuners en kapitalisten het niet zullen brengen,” een duitse oorlogsmunt (spijtig genoeg in het gras gevallen en mee-gemaaid teruggevonden), een stoffig exemplaar van “Mijn Kamp”, jaargangen van “De Vlag” een collaboratiemagazine… Allemaal vakkundig weggestopt achter gipsplaten wanden.

    I. en ik hebben het genereus geschonken aan het Sint-Niklase stadsarchief. Wie weet wordt er ooit een thesis geschreven over “Collaboratie onder cement-industriëlen in het Waasland”. In het stadsarchief kunnen onderzoekers, studenten, Bruno De Wevers … die informatie nu uit eerste hand lezen.

    Ik zou er ook een aantal artikeltjes aan moeten wijden 🙂

  2. Ik slaap er nog niet. Maar er zijn nog niet echt accidenten gebeurd of de bliksem is ook nog niet ingeslaan (behalve dan binnengeregend bij beide buren).

    De Vloek van D. (de befaamde zwarte) valt blijkbaar nogal mee!

    Binnenkort update over het slapen in die woning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s