Tussen Rogier en Noord – I – Lichtbaken

Eerste halte. Wie herinnert zich nog de draaiende Mercedesster boven op de vergane glorie de Martinitoren ? Nu reikt de Dexia Tower op het Rogierplein naar de Brusselse hemel. Tot voor kort was dat 154 meter van saaie rechte glaspartijen. Daarvoor was het jarenlang een  stoffig bouwwerf waarlangs de pendelaars zich doorheen een smal overdekt gangetje moesten wringen. Sinds kort kijk ik ernaar uit om ’s avonds vanonder het Rogierplein naar boven te klauteren,  op het einde van de trappen mijn hoofd in mijn nek te slaan en naar boven te turen. Elke avond heeft de Dexiatoren een ander uitzicht. Eén dag lichtte hij paars op om dan geleidelijk blauw te kleuren, de volgende dag dansten de lichtjes als een equalizer op een stereo, nog een andere dag was hij opgedeeld in schuine stroken, afwisselend licht en donkerblauw en gisteren prijkte de Belgische driekleur erop zoals die op het BIOC-symbooltje staat afgebeeld. Het geheim zijn neon-lampen. Eén achter elke glaspartij. Die transformeren de saaie bankbediende van overdag in een wulpse en trendy wolkenkrabber by night. De Hilton aan de overkant geniet mee en baadt elke avond weelderig in een andere gloed.

dexiatoren

                                                                  © Bart Dewaele

Advertenties

3 thoughts on “Tussen Rogier en Noord – I – Lichtbaken

  1. Het is pas nu dat ik dit artikeltje zie.

    Even een aanvulling: de Martini-toren was een goed voorbeeld van modernistische architectuur: het was een stad in de stad (met theater, kantoren, woongelegenheden en winkels). Wij, in de huidige tijd, weten niet wat te doen met modernistische gebouwen. Ze zijn te modern om erfgoed te zijn en te oud om nog up-to-date te zijn. Spijtig, want zo wordt heel wat afgebroken dat waar later zal op teruggekeken worden als waardevol (zoals Horta’s volkshuis), dit leek echt zo een van die gebouwen toen ik het bestudeerde in lang vervlogen tijden.

    Ik vind de dexia-vierkante-meters-met-oplichtende-gevel niet noodzakelijk een verbetering. Beter dan het aftandse gebouw, maar ze hadden het ook kunnen restaureren.

  2. Pingback: Om je trein niet te missen « eddiefromohio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s